Naslovna / Kontakt
 
 

 

 

 

PROJEKTI
Partnerstva na projektima


FOTODOKUMENTI 02

CENTAR ZA FOTOGRAFIJU

U punom svetlu:
fotografije iz kolekcije Centra za fotografiju


Gradska galerija Požega
Četvrtak, 6. decembar 2012. u 19h

[Jovan Radović, Branka Nedimović, Dragomir Krčmarević, Ljubomir Šimunić Šime, Petar Mirosavljević, Adam Paunović, nepoznati autor]

Kustosi: Mihailo Vasiljević i Ivan Petrović, urednici Centra za fotografiju

.........................................................

Izložba U punom svetlu: fotografije iz kolekcije Centra za fotografiju obuhvata fotografije šest autora iz Srbije koje su nastale u periodu od tridesetih godina dvadesetog veka do danas. Izložba je koncipirana kao skup fotografija nastalih u različitim društvenim kontekstima i podrazumeva radove fotografa-zanatlija (Jovan Radović, Dragomir Krčmarević), umetnika koji koriste fotografiju (Ljubomir Šimunić Šime), foto-amatera (nepoznati autor) i fotografa-umetnika (Branka Nedimović, Petar Mirosavljević).Tematska okosnica izložbe jeste reprezentativno predstavljanje pojedinaca ili grupa.

Prikazivanjem radova koji su rezultat različitih fotografskih poduhvata (umetničkih, zanatskih i foto-amaterskih) naglašena je nestabilnost formalne i vrednosne kategorizacije fotografija uopšte. S druge strane, spajanje istorijskog materijala i savremene umetničke produkcije upućuje na čitanje fotografije kao društvenog fenomena čiji "višak značenja" lako postaje "višak značaja" bez obzira na vreme i okolnosti nastanka. Povrh svega, važan cilj izložbe U punom svetlu jeste ukazivanje na urgentnu potrebu za redefinisanjem odnosa prema fotografiji unutar srpskog kulturnog prostora. Anahrona institucionalizacija u velikoj meri doprinosi klimi u kojoj, bez obzira na bogato fotografsko nasleđe i dinamičnu savremenu fotografsku scenu i dalje ne postoji pravilno razumevanje društvenog značaja ovog medija.

.........................................................

CENTAR ZA FOTOGRAFIJU

Centar za fotografiju je neprofitna nevladina organizacija osnovana 2011. godine u Beogradu, sa ciljem istraživanja i promovisanja fotografije kao društvenog fenomena u najširem smislu. Centar je osmišljen kao jedno moguće rešenje za izrazito lošu poziciju fotografije u Srbiji - činjenica je da trenutno ne postoji nijedna institucija u kojoj je fotografija predmet aktivnog i ozbiljnog proučavanja.

Neki od konkretnih zadataka Centra za fotografiju jesu: podizanje svesti o značaju koji fotografija ima kao društveni fenomen; promovisanje i praćenje savremene umetničke prakse bazirane na fotografiji; proučavanje istorije i teorije fotografije; organizovanje izložbi; pokretanje izdavačke delatnosti; prikupljanje fotografskih artefakata (fotografija, negativa, tehnike); formiranje specijalizovane biblioteke.
Osnivači centra su Ivan Petrović i Mihailo Vasiljević.

.........................................................

Organizatori:

Centar za fotografiju
NFC Filmart
Kulturni centar Požega
Muzej savremene umetnosti Beograd
NUA RemontVideo


www.film-art.org/fotodokumenti/
Kulturni centar Požega 2012.